Otvoren 45. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije „Sajam šljive“ u Gradačcu

U Gradačcu je 29. kolovoza 2018. godine, otvoren 45. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije „Sajam šljive“ na kojem sudjeluje 320 izlagača.

U prisustvu mnogobrojnih zvaničnika, izlagača i građana Gradačca svečanim presijecanjem vrpce sajam je otvorio visoki predstavnik u BIH, Valentin Inzko, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske Tugomir Majdak i premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanovic.

Sajmu su ispred Obrtničke komore prisustvovali predsjednik OKZ dr.sc. Mirza Šabić, dopredsjednik Ivan Leščić te član Upravnog odbora OKZ Marko Cesar.
U ime Grada Zagreba, partnera ovogodišnjeg sajma, kao izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića u Gradačcu obratila se pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, u nazočnosti pročelnika za zdravstvo Vjekoslava Jeleča.

"Mislim da je Zagreb idealno tržište za proizvođače iz ovih krajeva. Svi mi volimo domaće proizvode, a mi u Hrvatskoj ono što se proizvede u BiH smatramo također domaćim proizvodom" - kazala je izaslanica Grada Zagreba Milana Bandića, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba Mirka Jozić.

Na sajmu izlažu i obrtnici Obrtničke komore Zagreb: 

  1. Liktin Preseka vl. Ivan Leščić – proizvodi od metala, gume i plastike
  2. Megas Vrbovec vl. Tomislav i Alen Abramović   -poljoprivredni strojevi i elem. za građevinarstvo
  3. PTO GEM GRUBEŠIĆ vl. Miljenko Grubešić – proizvodi od inoxa za ugostiteljstvo i prehrambenu industriju
  4. HIDROSPOJ Vrbovec  vl. Zdravko Sohora – izrada hidrauličnih cilindara i visokotlačnih instalacija
  5. Studio – Sprint  vl. Damir i Julijana Pavešić - nadogradnja specijalnih strojeva, prikolica i prodaja

Nakon službenog otvorenja visoki dužnosnici obišli su sajam te se u srdačnom razgovoru zadržali na izložbenom prostoru Grada Zagreba i Obrtničke komore Zagreb, razgledajući zanimljive eksponate.

Na oko 5000 kvadratnih metara svoje proizvode prezentiraju mnogobrojni izlagači iz BIH i regije. Visoki predstavnik Valentin Inzko je istakao da je Gradačac grad uspješnih i poznatih ljudi, te da je trenutno centar cijele regije za šljivu i prehrambene proizvode. 
Premijer Vlade Federacije BIH, Fadil Novalić istakao je da je sajam kroz godine pretrpio mnogobrojne izmjene, te je preimenovan iz Sajma šljive u Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, što je širi pojam koji danas malo više odgovara vremenu. 
Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović je istakao kako godinama Sajam šljive snažno potiče privredni razvoj i rađanja novih tvrtki koja doprinose društvenom razvoju. Posebno me raduje da je i ove godine na Sajmu šljive u Gradačcu ponovno povećan broj izlagača, kazao je.

Prisutnima se obratio i načelnik općine, Edis Dervišagic, koji je izrazio dobrodošlicu sa željom da se gosti i izlagači ugodno osjećaju u Gradačcu.
"Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu je uvijek odličan povod da se istakne značaj poljoprivrede za ekonomiju naše zemlje" rekao je direktor Gradačačkog sajma Hašim Šabanović.

Predsjednik Obrtničke komore FBiH Željko Babić je istakao kako su obrtnici pokretač razvoja privrede u Bosni i Hercegovini i da je neophodno povesti više računa o ovom sektoru.

U ime sponzora prisutnima se obratio Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić, a čestitke u godini jubileja gradačačkog sajma i 50 godina postojanja Petrokemija d.d. Kutina uputio je član Uprave ove kompanije Davor Žmegač.

Ovogodišnji 45. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive, održavat će se do 1. rujna u Gradačcu.