"Zahvaljujući zajedništvu i međusobnomu razumijevanju pronalazili smo rješenja za opstanak više generacija obrtnika"

Svečanosti obilježavanja 23. Dana Obrtničke komore Zagreb nazočili su gradonačelnik Milan Bandić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogejec, pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, predsjednik HGK-Komore Zagreb Zlatatn Frolich te brojni visoki dužnosnici Grada Zagreba, Zagrebačke županije i županijskih gradova kao i ravnatelji obrtničkih škola, predsjednici obrtničkih komora i udruženja obrtnika, institucija i tvrtki s kojima Komora uspješno surađuje te brojni obrtnici.

"Hvala vam što ste Grad Zagreb prepoznali kao pouzdanog suradnika i partnera! Zahvaljujući zajedništvu i međusobnomu razumijevanju pronalazili smo rješenja za opstanak više generacija obrtnika. Zagreba bez obrtnika ne bi bilo niti obrtnika bez Zagreba", poručio je gradonačelnik Zagreba  Milan Bandić u svome pozdravnom govoru.
Također, podsjetio je na važnost ulaganja u ovaj sektor gospodarstva.
Neću govoriti o pola milijarde kuna koje smo zadnjih 18 godina uložili u poticajne mjere, neću govoriti o sto milijuna kuna u potpore. Neću govoriti o Zagreb craftsu, digitalnoj platformi, neću govoriti o Zagrebačkom obrtničkom sajmu od 25. do 27. travnja. Neću govoriti o studiji za obrtnički centar na Kajzerici. Ja sam danas ovdje došao na svečanu sjednicu ne da se hvalim što radimo, vi to znate najbolje, da ne znate ja ne bih imao šesti mandat, jer djela govore više od riječi”, izjavio je gradonačelnik  Bandić.

Priznanje ‘Manduševac’, za uspješnu suradnju i izniman doprinos u zaštiti, unapređenju, promidžbi i razvoju obrtništva primio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. – To je krasan osjećaj te poticaj za daljnji rad – istaknuo je župan Kožić i nastavio: 
„Županija je naklonjena obrtnicima. Potpomažemo njihovo funkcioniranje – kroz stručne edukacije, kroz financiranje pripreme projekata za EU fondove, kroz bespovratne potpore, koje su u 2017. bile u značajnom iznosu, a obrtnici, kao i mali i srednji poduzetnici vraćaju to na način da su u mnogočemu u samom vrhu Hrvatske, prije svega prema ukupnom prihodu, neto dobiti, produktivnosti rada… Zbog takvog funkcioniranja obrtnika i poduzetnika Županija je prema indeksu razvijenosti svrstana krajem lanjske godine odmah do grada Zagreba“, rekao je župan dodavši da bi se bez obrtništva, i ukupnog poduzetništva, teško moglo govoriti o razvojnim programima i zapošljavanju.
Naglasio je i da je Zagrebačka županija od 2011. do 2016. bila županija s najvećom stopom rasta zaposlenosti te još jednom podsjetio na nedavno dobiveno priznanje „Stvaratelji za stoljeća“, za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Župan je rekao i da treba motivirati mlade da upisuju obrtnička zanimanja jer ona, nakon položenoga majstorskog ispita, nude sigurnost i posao.

Uz čestitku predsjedniku Komore Mirzi Šabiću, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić obljetnicu je čestitao svim zagrebačkim obrtnicima ističući kako obrtništvo u Zagrebu ima višestoljetnu tradiciju."Gradska skupština Grada Zagreba uvijek je bila i bit će otvorena za probleme obrtnika. Održali smo i sastanak na tu temu, a zajedno s gradonačelnikom trudit ću se poduprijeti vaše programe i projekte jer uz velika financijska opterećenja koje znam da imate, vjerujem da nije jednostavno biti obrtnik. No, više od tisuću novootvorenih obrta dokazuje da obrtnici vjeruju u Grad Zagreb i zajedničkom sinergijom ulaze u novo vrijeme te se bore za konkurentno poslovanje u Europskoj uniji "– zaključio je predsjednik Skupštine, zahvaljujući svima onima koji su zaslužni za razvoj obrta i obrtništva u Gradu Zagrebu te svojim znanjem, obrtničkom upornošću i radom pridonose razvoju obrtništva i napretku Zagreba.

"Veseli me izvanredna suradnja s lokalnom upravom – Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom. Jedino se suradnjom postiže uspjeh, a u prošloj godini je otvoreno preko 500 novih obrta", naglasio je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Ana Mandac, pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta je pobrojala aktivnosti Ministarstva, osobito se osvrćući na dodjelu stipendija. "Raspisali smo natječaj za učeničko stipendiranje u obrtničkim zanimanjima. Prošle smo godine dodijelili 2 389 stipendija, što je najveći broj ikad dodijeljenih stipendija."