Čak i kad bismo pokušali, teško bi bilo navesti sve simbole grada Zagreba. Od zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, izgrađene u neobaroknom stilu, do minimalističke, geometrijski riješene arhitekture Muzeja suvremene umjetnosti. Od šarma Smogovaca do plavog bunta Dinama. Od Jimmyja Stanića do benda Pips, Chips & Videoclips. Šarolikost i dimenzije zagrebačkog identiteta nesrazmjerni su veličini grada. 

Jedan od neospornih zagrebačkih simbola je i Obrtnička komora Zagreb, organizacija koja ove godine obilježava 25 godina djelovanja. Iako je prvi ceh, i to postolarski, osnovan još 1609., a Zagrebačka komora davne 1852., Obrtnička komora Zagreb u današnjoj formi i funkciji postoji od početka devedesetih godina. Zakon o obrtu, kojim se težilo povezivanju obrtnika, promociji obrtništva i otvaranju stranom tržištu, poslužio je kao zamašnjak njenog osnutka. No, koliko god važna bila povijest, za opstanak i ime Komore važnija je budućnost, horizont prema kojem obrtnici grabe dugim koracima.

A tamo se naziru zanimljive stvari – među ostalim, proširivanje ponude programa pogodnosti Artifex, pokretanje web shopa Zagreb Crafts platforme i  novi ZOS – Zagrebački obrtnički sajam koji organizira Obrtnička komora Zagreb u suradnji s Gradom Zagrebom, Zagrebačkom županijom i Zagrebačkim velesajmom, a služi promociji obrtništva i strukovnog obrazovanja. Bez sumnje, svi projekti Obrtničke komore Zagreb svjedoče o potrebi da se (p)održi obrtništvo, ali na ZOS-u se to manifestira na posebno pozitivan način. Entuzijazam mladih iz strukovnih škola, zanimljive prezentacije obrta i interes brojnih posjetitelja iz drugih područja pobuđuju nadu u bolje sutra. U svijet koji je, da citiramo Pipse, još uvijek šaren i ljepljiv pod prstima.

U tom raspoloženju Obrtničkoj komori Zagreb čestitamo rođendan!


 

Vaš Mravac Plavac