Dok iza sebe ostavljamo obljetnicu zagrebačkog potresa, mediji i dalje upozoravaju na posljedice potresa, bolje rečeno, serije potresa koji su potkraj godine zatresli Baniju. Događaj koji je zapečatio ionako dramatičnu godinu suočio je ovo područje s nizom problema – od iseljavanja stanovništva i urušavanja tla do aktualne nestašice vode. U posljednja tri mjeseca Banija je postala kotač egzistencijalnih pitanja. No, postala je i adresa humanitarne pomoći koja pristiže iz svih kutaka zemlje i svijeta. 

Posljednji primjer takve pomoći pružili su Udruženje obrtnika Vrbovec, Grad Vrbovec, općine Preseka i Frkaševec i poduzetnici, koji su osigurali 330.000,00 kn za jednu obiteljsku kuću pogođenu potresom. Svjesni teškog stanja u regiji, kao i sporosti obnove koja bi u ove krajeve trebala vratiti život, spomenuti donatori odlučili su pružiti ruku pomoći. Njihova akcija još je vrjednija budući da teži olakšati višečlanoj obitelji teško pogođenoj krizom. Prema vijestima s weba, inicijativa je još uvijek u početnoj fazi – što podrazumijeva prikupljanje informacija, pripremu dokumentacije, plan izgradnje i dr. A kad jednom zaživi, vjerujemo, i Banija će polako vraćati svoje boje.

Potaknuti ovom viješću, Banijke i Banijce upućujemo na obrazac o pravu na obnovu prema stupnju oštećenja stambenih i poslovnih prostora. 

 

Vaš Mravac Plavac