Što za obrtnike zaista znači Zlatna igla?

86 godina tradicije i kvalitete iza kojih stoje nebrojeni dani upornosti, kreativnosti i talenta. 15 zagrebačkih obrtnika i njihovih rukom ispisanih modnih priča. Podrška nove vlasti, pokroviteljstvo Grada Zagreba i gradonačelnika Tomislava Tomaševića…

Uz podršku HRT-a Zlatna igla održala se ove godine na samom Prisavlju, ovog puta pod voditeljskim ravnanjem ni manje ni više nego direktora zabavnog programa HRT-a Maria Sedmaka. Zagrebačke obrtnike podržao je i državni vrh sa svojim izaslanicima, a broj uzvanika bio je nešto manji, zbog obveznih nam epidemioloških mjera.  

Činjenice su to koje su obilježile ovogodišnju 86. Zlatnu iglu, najdugovječniju manifestaciju u regiji nakon Pariške, kao što su i činjenice da su upravo zagrebački obrtnici prošli kroz zaista izazovnu godinu obilježenu pandemijom i potresima. Motivacija i podrška nikad nije bila toliko bitna kao danas. No što Zlatna igla kao manifestacija i simbol zagrebačkog obrtništva zaista znači obrtnicima?

Iz kuta gledanja modnog dizajnera Zorana Aragovića koji je sa svojim brendom "Bite My Style" premijerno izlagao na Zlatnoj igli dojam je bolji od očekivanog:

“Moram priznati da su reakcije bolje nego što sam očekivao. Veliki plus je i svakako to što se revije mogu pratiti putem direktnog prijenosa na televiziji. Svaki vid prezentacije dizajnerima zaista puno znači pogotovo danas u ova čudna vremena.”

Njegovo mišljenje dijeli i Lidija Skočibušić koja se brandom PETAR također premijerno predstavila:

“Kao svježem obrtniku čast mi je što sam dobila priliku prezentirati svoj brend PETAR na 86. Zlatnoj igli. Za mene je to manifestacija koja njeguje vrijednosti koje ne zastarijevaju; kvalitetu, stručnost, inovativnost i individualnost. Osvještava, potiče i čuva tradiciju zagrebačkih obrtnika i obrtništva općenito; a oni su bitan čimbenik gospodarskog razvoja i tradicijske kulture. Također omogućava obrtnicima da prezentiraju svoj rad široj publici.”

 Obrtnici kao kreatori “dišu” ovaj grad pa su podjelili i svoje želje i prijedloge koji bi im pomogli u prezentaciji njihovog rada:

“Volio bih da se pojavljuje još novih imena na Zlatnoj igli, jer mislim da ima puno sjajnih obrtnika u Zagrebu koji imaju što za pokazati. Možda čak i neka varijanta obrtničkog sajma koji bi okupio obrtnike gdje bi mogli prodavati svoje proizvode, a s obzirom da postoji puno gradskih prostora na dobrim lokacijama, a koji godinama stoje prazni, bila bi odlična inicijativa grada i Obrtničke komore Zagreb da svojim članovima ponude takve prostore za početak za neki simboličan iznos kako bismo još bolje i kvalitetnije konkurirali na tržištu i lakše se probili do potencijalnih kupaca – zaključuje Zoran.

Lidija želi jače međusobno povezivanje zagrebačkih obrtnika, informacijama o proizvodima i uslugama koje nude, koje bi koristili i razmjenjivali te se tako međusobno pomagali. Također smatra da organizacija povremenih prodajnih sajmova ili pak zajedničkog prodajnog prostora uvelike pomažu u prezentaciji. 

“Uz pomoć OKZ-a trebali bismo lakše dolaziti do informacija i usmjeravanja zagrebačkih obrtnika za sudjelovanje na međunarodnim sajmovima s ciljem izlaska na inozemna tržišta. To bi nam uvelike pomoglo u svakodnevnom poslovanju.”

Za razliku od novih, premijernih nastupa Salon vjenčanica Ljubav se sa svojim unikatnim i profinjenim vjenčanicama već godinama predstavlja na Zlatnoj igli. Koliko im ova manifestacija znači govori podatak da za svaku Zlatnu iglu, pripreme unikatnu, umjetnički ukrašenu vjenčanicu. Tako su ove godine imali vjenčanicu koju su ukrašavali 180 radnih sati, prošle godine čak 240 sati. Samo zamislite te sate pune ukrašavanja perlicama, volanima, a nerjetko i perjem, sve u svrhu postizanja glamuroznosti i prepoznatljivosti. 

“Biti s ostalim vrijednim i kreativnim zagrebačkim kreatorima na Zlatnoj igli, za nas je veliki izazov, ali i čast. Zlatna igla nam odlično pomaže u predstavljanju naše najnovije kolekcije vjenčanica” 

Modna manufaktura Mustre redovno izlaže na Zlatnoj igli već 15 godina i svejedno smatra da kao modna manifestacija obrtništva ima svoju tradicionalnu ali i suvremenu vrijednost u predstavljanju odjevnog dizajna kao i srodnih obrtničkih grana vezanih uz modu. 

Ovakav koncept same manifestacije te visoko kvalitetna produkcija njene izvedbe razlog je zašto se već dugi niz godina rado odazovemo svojim sudjelovanjem te predstavlja jedan od načina da se osnaži samo obrtništvo našeg Zagreba – naglašava gđa. Jasna iz Mustri.

Nadahnut vašim riječima i prijedlozima do sljedeće Zlatne igle u još brojnijem izdanju i s puno manje nedaća primjećujem da kriza često potiče kreaciju te da duh obrtništva u gradu Zagrebu ostaje nesalomljiv!

 

Vaš Mravac Plavac