U srijedu oko 23 sata iznad Zagreba preletjela je Međunarodna svemirska postaja (International  Space Station – ISS), satelit koji svemirom „vozi“ petoricu astronauta, a u tom trenutku promatračima na Zemlji nalikovala je diskretnoj liniji lasera. Postaja koja bi se Zemljanima ponovno mogla ukazati u nedjelju, kao i uvijek kad je riječ o svemirskom prostranstvu, blago ironizira našu trenutnu situaciju, ali i upućuje na nužnost kretanja, ma kako ono neizvjesno bilo. 

Kretanje, osim ozloglašenog kretanja virusa, danas označava i bitna društveno-politička kretanja, tenzije, fizičko kretanje prosvjednika na ulicama američkih i europskih gradova. Kretanje, osim kretanja broja zaraženih i zbunjenih, označava kretanje broja osviještenih i glasnih. Slikovito rečeno, kao u slučaju ISS-a, kretanje podrazumijeva izvjesni dualitet – kaos kroz koji nakon određenog vremena probija spoznaja, svjetlo. Linija koja se ipak vidi golim okom.

U tom smislu, kad govorimo o Obrtničkoj komori Zagreb kao o kolektivu, govorimo o kretanju, i obrnuto. Ovom prigodom prisjećamo se jednog člana tog kolektiva, prerano preminulog bivšeg predsjednika, g. Ivana Obada. Kao inicijator brojnih humanitarnih akcija, potpora kulturnim i sportskim društvima, a pogotovo obrtnicima i obrtničkim školama, predsjednik Obad trajno se upisao u povijest Komore.

 

Vaš Mravac Plavac