Pojam podrhtavanje u posljednje vrijeme označava više od seizmičke aktivnosti. Osim na niz potresa u Baniji, danas je primjenjiv na zdravstvene i političke krize, kao i na cjelokupnu, nestabilnu društvenu atmosferu. Doslovno i metaforički, posljednjih godinu dana svijet pomiču tektonski pomaci.

Na području regije, ipak, posljednjih tjedana najviše se bavimo upravo tim, doslovnim značenjem riječi – budući da je Petrinju i njenu okolicu tresao niz jakih potresa, ostavivši od grada, kao i od normalnog života, ondje vrlo malo. Mediji, koji su s pravom upozoravali na propuste u organizaciji nakon potresa, zabilježili su i iznimne napore tzv. malih ljudi – volontera/volonterki i donatora/donatorica koji su svoju svakodnevicu zamijenili misijom zbrinjavanja stradalih sugrađana i sugrađanki. Podsjetimo, netom nakon potresa kuhari iz projekta Chef kuha doma i Udruženje ugostitelja Zagreb udružili su se i u Petrinji postavili punktove s hranom, isporučivši dosad na tisuće toplih obroka. Uz velikodušnu pomoć građana, ugostitelji skoro dva tjedna opskrbljuju Petrinju kvalitetnom hranom – i, ne manje bitno, pokazuju solidarnost na djelu. 

Isto tako, sa stradalnicima u Baniji solidarizirali su se zagrebački obrtnici, i to volontiranjem, novčanim donacijama, donacijama prehrambenih i higijenskih proizvoda. Nadalje, Hrvatska obrtnička komora pokrenula je akciju pod nazivom Obrtnici za stradale u potresu koja pretpostavlja udruživanje obrtnika diljem zemlje s ciljem zajedničkog prikupljanja pomoći.

Klikom na link, i vi se možete priključiti akciji odnosno saznati kako najbrže usmjeriti svoju donaciju. Obilježimo početak godine solidarnošću!

 

Vaš Mravac Plavac