Nedostatak radne snage, majstora svog zanata, njihova potražnja diljem Europe tema je za koju ne jenjava interes, a nedavno objavljeni rezultati popisa stanovništva pokazali su da se iz Hrvatske iselilo najviše upravo radno sposobnog stanovništva.

Kad oduzmemo takoreći “negativne” razloge koji su aktualni u našoj zemlji, ostaje nam pregršt onih pozitivnih zbog kojih bi netko poželio položiti majstorski ispit, prekvalificirati i odvažiti se baviti onim što je dosad možda bio samo hobi ili neostvaren san. 

Obrtnička komora Zagreb nedavno je objavila sve potrebne informacije, uvjete, i datume polaganja za više od 30 obrtničkih zanimanja koji omogućuju strukovnu kvalifikaciju i titulu majstora. Drugim riječima, svim zainteresiranim osobama otvara se mogućnost za daljnje napredovanje u karijeri, za otvaranje tvrtke ili obrta, izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja te veća konkurentnost u predstavljanju i poslovanju diljem Europe.

Pregršt je primjera u svijetu, osoba koje su napustile uredske i dobro plaćene poslove ili su doskočile pandemiji te se prekvalificirali u zanimanja koja tržište treba. A vrijedne, kreativne i sposobne ruke potrebne su svakom gospodarstvu. Crafting kao trend odgovorio je na izazove vremena, potreba je razvila kreativnost, ručni rad, izrađivanje stvari i predmeta omogućile su ljudima osjećaj kontrole nad vlastitim životom i sigurnost u svijetu koji to u posljednje dvije godine ni najmanje nije. 

Više no ikad u protekloj godini ljudi su tražili svrhu, preispitivali se, graničili s depresivnim stanjima. Stvarati, izrađivati rukama i kreirati djelovalo je psihoterapeutski i motivirajuće i to je ono najveće bogatstvo koje majstorski zanati pružaju. 

Zbog potražnje i nedostatka radne snage i financijski se danas moguće ostvariti. Porasla je cijena majstorskog rada. Obrtništvo je otvorilo put prema poduzetništvu, usluge i dnevnice se više plaćaju, jer dobar majstor zlata vrijedi, a i zlato je još na cijeni. 

Unatoč pandemiji činjenica je da broj otvorenih obrta i dalje raste, čemu su pridonijeli europski poticaji tj. mjera samozapošljavanja raspisana i za ovu godinu. Otvoreno je gotovo 6000 novih obrta. Statistička zanimljivost je dobna struktura osoba koje su otvarale obrte. U najvećem obimu broji obrtnike između 35 i 44 godine, desetak ih je vrlo mladih do 24 godine starosti, a čak 27 nešto starijih – od 65 do 74. 

Stoga, nikad nije kasno za znanje i majstorskih ruku djelo. 

Što vam je potrebno za polaganje majstorskih ispita provjerite na web stranicama OKZ-a ili u Uredu za obrazovanje Obrtničke komore Zagreb, Ilica 49, Zagreb i prijavite se već na proljetni rok. Sretno!

Vaš Mravac Plavac