Daleko smo odmakli od doba spaljivanja vještica, no žene se i danas u 21. stoljeću unatoč podršci većoj nego ikada teže odlučuju na samostalan rad i obrtništvo. U ovom smo mjesecu proslavili dan žena, ali ovaj cijeli mjesec želimo posvetiti ženama u obrtništvu. 

Omiljeni prvi nastavak Zagorkine Gričke vještice čija radnja je smještena u 18.stoljeće obilježava najpopularniji ženski lik kontesa Nera koja u romanu predstavlja plemićki rod. Mnogi ne znaju da je u stvarnosti inspiraciju za njen lik, Marija Jurić Zagorka našla zapravo u Barici Cindek, koja ne samo da nije bila plemićke krvi i kontesa, nego naprotiv; snažna žena, obrtnica, pekarica i piljarica na Markovu trgu.

O ženskom poduzetništvu počelo se više raspravljati tek prije desetak godina, iako su se brojne žene tijekom povijesti istaknule kao uspješne poduzetnice. Žensko poduzetništvo došlo je do izražaja ponajviše za vrijeme svjetskih ratova, kad su žene bile primorane zamijeniti muškarce u raznim zanimanjima.

Tako su još 1922. godine Clara E. i Lillian M. Westropp u Clevelandu osnovale prvu organizaciju isključivo namijenjenu ženama za štednju i pozajmice pod nazivom „Women´s Federal Savings & Loan“. Svrha organizacije bila je pružiti budućim poduzetnicama savjete kako pametno upravljati financijskim sredstvima. Nadalje, modna dizajnerica Paulina Trigere u New Yorku je otvorila krojačku radionicu, te je 1942. godine lansirala svoju prvu kolekciju koja se sastojala od samo jedanaest haljina. Tada nije ni sanjala da će njezina mala krojačka radionica s godinama prerasti u veliku modnu nagrađivanu kuću.

Estee Lauder također je jedna od istaknutih žena, koja je svojim radom, trudom, znanjem i voljom zasjela na sami vrh kozmetičke industrije, a njeni proizvodi i danas su vrlo cijenjeni. Na početku karijere proizvode je proizvodila u vlastitoj kuhinji uz pomoć supruga. Promociju je vršila obilazeći frizerske salone i tako privlačila ciljanu skupinu. Godine 1948., zaprimila je veću narudžbu koja joj je u potpunosti promijenila život, i od tada je na tržište lansirala mnoge linije proizvoda. Godine 1998., svrstana je među 20 najutjecajnijih poslovnih ljudi 20. stoljeća.

U suvremenom vremenu prema podacima Hrvatske obrtničke komore iz prosinca 2021. na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije brojimo 69% muškaraca kao vlasnika obrta, dok 31% otpada na žene vlasnice. Na razini države razlika je nešto manja 65% vlasnika obrta čine muškarci, dok žene čine 35%. 

Žene se i dalje teško odlučuju na odgovorne funkcije jer su ograničene financijama, podrškom okoline i obiteljskim obavezama. Unatoč izrazitoj pozitivnoj diskriminaciji koja je posljednjih godina na snazi, unatoč činjenici da se u javnosti sve više komunicira navedeni problem, žene i u 21. stoljeću zarađuju višestruko manje od muškaraca, dok je pristup visokim upravljačkim pozicijama i nadalje većini žena nedostupan. 

Mi u Obrtničkoj komori Zagreb ponosimo se našim ženama obrtnicama i nećemo prestati s podrškom čak ni kada brojka bude jednaka, a ravnopravnost zadovoljena. 

Vaš Mravac Plavac