Proljeće nam je donijelo dugo očekivanu slobodu, pomalo čudnu, opreznu i uvjetovanu no ipak slobodu. Osjećamo određeno olakšanje, prirodno i ljudski moramo vjerovati da dolazi bolje sutra. 

U Zagreb su proljeće donijeli upravo naši obrtnici manifestacijom na Europskom trgu koji osim što u ponudi nude autentične zagrebačke suvenire, nakit, rukotvorine, ukrasne pisanice i detalje za Uskršnji ugođaj, svakodnevno posjetiteljima prezentiraju dio procesa nastajanja tih umjetničkih i kreativnih ručnih radova. 

Proizvode zagrebačkih obrtnika posjetitelji mogu pronaći i u Zagrebačkom zološkom vrtu u sklopu Festivala proljeća koji traje sve do 24.travnja. 

Nismo se nadali da će ukidanjem pandemijskih mjera i ono nekad normalno postati čudno, no i ovo smo preživjeli i ne ponovilo se. 

Unatoč ratnoj krizi i krizi s energentima, inflaciji i pandemiji, obrtnici su se navikli pouzdati u sebe i svoj rad, prošli su kroz razne krize pa će tako i sada. Ukoliko se međusobno podržimo kroz krize se ipak lakše prolazi.

Obrtnička komora Zagreb i Udruženje obrtnika Zagreb i u travnju su poticali i promovirali svoje obrtnike. Osim Proljetne manifestacije na Europskom trgu zagrebački obrtnici promovirani su i na Sajmu gospodarstva u Mostaru. Hrvatska obrtnička komora uspjela je pak izboriti ujednačavanje prakse poreznih inspektora koji su represiju odlučili provoditi nad “paušalistima”. Preko 3700 obrtnika bilo je obuhvaćeno nadzorom zbog sumnje na prikrivanje nesamostalnog rada. Oko 460 njih će dobiti rješenja da nezakonito koriste porezne pogodnosti uz mogućnost žalbe, dok će 2900 obrtnika putem e-porezne zaprimiti obavijest o svom statusu, odnosno obavijest da ne krše zakonske propise. Zakon u ovom slučaju nije ponudio pravnu sigurnost i stimulativno okruženje, stoga će se napori da se zaustavi diskriminacija obrtnika nastaviti.  

Hrvatski zavod za zapošljavanje od 01. travnja omogućio je vaučere za zaposlene i nezaposlene osobe tj. za obrazovanje u smjeru zelenih i digitalnih vještina. Vaučeri će u prosjeku po osobi vrijediti 10.000 kuna. Plan je da ove godine tu mogućnost iskoristi četiri tisuće osoba.

Za mlađe generacije HOK je upravo pokrenuo natječaj na trendovskoj društvenoj mreži Tik Toku, i pozvao obrtnike i one koji se namjeravaju školovati za deficitarne obrte da do 12. svibnja na svojim Tik Tok profilima objave videa koja prikazuju njihova zanimanja ili kako ideju pretvaraju u proizvod. 

Natječajem pod nazivom #majstorsvojestruke pozivaju se učenici završnih razreda osnovnih škola da svoje obrazovanje nastave kroz strukovna zanimanja, a bogati fond nagrada raspisan je u pravilniku nagradnog natječaja.

Prvog svibnja zagrebački obrtnici ponovno će biti dio dragog nam Projekta Ilica. 

Pozivamo vas da pronađete nešto za sebe, da sudjelujete i da se prijavite, jer proljeće nas uvijek na novo pokreće. U najmanju ruku bit će dovoljan osmijeh na licu bez maske, “šušur” na ulicama grada, buket cvijeća, sunčane naočale i kupovina domaćeg, obrtničkog proizvoda. Ona mala zadovoljstva, sitnice koje život znače. Vjerujemo da su teža vremena ipak iza nas i u tom duhu želimo vam odmorne, mirne i sretne Uskršnje blagdane.Vaš Mravac Plavac