Majstorstvo nije samo umijeće nego i osobni rast

Malo tko se ovih dana osjeća bezbrižno i lagano poput ljetnog povjetarca iako nam je ljeto i kalendarski nastupilo, no nije sa sobom donijelo potreban godišnji odmor po pitanju brige za budućnost. Uzrok tome je inflacija kojoj se ne vidi kraj, neizvjesnost vremena u kojem živimo i neprestano traganje za smislom koje nam je prirodno urođeno.

Nagle promjene na tržištu rada pokazale su koliko su cijenjeni majstori svog zanata te da umijeće koje stvaraju svojim rukama, popravljaju, grade i omogućuju; cjenovno doživljava zasluženu vrijednost. Svjesni smo da je tome uzrok demografija i migracija stanovništva, no ponekad treba “udariti u zid” da bi krenuli iz početka i izgradili novi sustav vrijednosti. 

Ponekad se dobro maknuti iz sredine koja nas okružuje kako bismo stekli potrebno samopouzdanje, proširili vidike, dodatno se uvjerili da obrazovanje traje cijeli život i da smo za napredak u svom zanimanju i zanatu sami odgovorni. 

Napokon obrtnička zanimanja dobivaju protuvrijednost za svoj rad i mogu biti u poziciji da pregovaraju oko uvjeta te naplate svoj rad onoliko koliko zaista vrijedi. 

Na svima nama je da mijenjamo svijest, majstorstvo i obrtništvo može biti ključ ne samo našeg egzistencijalnog nego i psihičkog zadovoljstva. Mi u Obrtničkoj komori Zagreb smatramo da stav prema obrtničkim zanimanjima počinje od malih nogu, od roditelja, od odgoja i školi. Ključno je mentorstvo, da dajemo uzore mladima i naučimo ih radu, jer ih tada ni jedna kriza neće pokolebati.

Zato kroz promotivni program, škole, profesore, roditelje pa čak i javni promet naglašavamo kampanju “upoznaj stuku i živi od svojih ruku”. Ove godine u programima obrazovanja za vezane obrte u trajanju od tri godine ima mjesta za 4.858 učenika, a učenici koji se nisu upisali u ljetnom upisnom roku, mogu to učiniti u jesenskom. Za sve koji nisu sigurni što bi upisali, dobar obrt omogućuje cjeloživotnu nadogradnju, bezbroj mogućnosti ali i slobodu.

Ima li što ljepše kad mladi naslijede obrt svojih roditelja i još ga unaprijede suvremenim dizajnom, bržom komunikacijom i modernim detaljima.  Uz pomoć interneta inspiracija i kreativnost svuda su oko nas. Kuhari, pekari, slastičari pravi su umjetnici, konobari nositelji reputacije, ličioci, stolari i elektroinstalateri vrlo cool likovi, a obućari, kožari i krojači nositelji zelene revolucije u borbi protiv prekomjerne kupovine i nekvalitetnog proizvoda. Svjedoci smo sjajnih priča obiteljskih obrta koji unatoč činjenici da puno rade nekako odišu tim unutrašnjim zadovoljstvom. 

Prekvalifikacije, potvrde vlastitih vještina, samouke vrijedne kreativce također ohrabrujemo upravo programom cjeloživotnog obrazovanja, jer time iskustvo dobiva ključnu potvrdu, kvalifikaciju i titulu.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja temeljem projekta „Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo vrši povrat do 80% iznosa opravdanih troškova za pripremu i polaganje majstorskih ispita, pa nije na odmet prijaviti se za jesenski rok do 23.09.2022. i tu ostvariti traženi smisao i rast. 

Stoji i u ovom vremenu da onaj tko zna raditi svojim rukama neće ostati gladan, a za obrtnike odustajanje i tako nikad nije bila opcija. Vaš Mravac Plavac