Interes za obrtnička zanimanja najveći u posljednjih 30 godina

Da se preokret pri upisu osmaša u srednje strukovne škole mogao primijetiti prva je istaknula Primorsko-goranska županija, no nakon prvog upisnog roka 15.07. i u Zagrebačkoj županiji kvote za određena zanimanja nakon desetaka godina stagniranja popunjene su već u prvom upisnom roku. 

Nove generacije stolara, automehaničara, konobara, kuhara, slastičara, instalatera, zidara i keramičara upisale su svoja buduća obrtnička zanimanja i preokrenule dosad negativan trend. Veseli nas i činjenica da se uz nove mlade kolege isplatila i naša kampanja “upoznaj struku i živi od svojih ruku” kojom Obrtnička komora Zagreb već godinama ukazuje na potencijal obrtničkih zanimanja. 

Ravnatelj Obrtničke i industrijske graditeljske škole u Novom Zagrebu, Anto Vidović osim što ne pamti da je ikada u ljetnom roku imao popunjenu upisnu kvotu ponosan je i na činjenicu da je protagonistica kampanje upravo cura iz njegove škole, bageristica koja je pozitivno utjecala da se po prvi puta djevojka upiše za zanimanje autolakirera. U toj su školi djevojke rijetke, ove ih se godine upisalo desetak, većinom u program staklara i pismoslikara, no ima i budućih fasaderki i dimnjačarki. To je naša cura, bageristica, a iduću kampanju temeljit ćemo na našoj autolakirerki - planira ravnatelj, a piše Jutarnji list. 

Najveću potražnju ove sezone zagrebačka Obrtnička škola ima za instalatere grijanja i klimatizaciju te keramičare, dok zanimanje kuhar bilježi najveći broj upisanih i raste iz godine u godinu. Nažalost još uvijek je nedovoljan interes za zanimanja poput mljekara, brodograditelja i klesara.

Više smo puta tijekom prethodne i ove godine isticali kako dobar majstor zlata vrijedi i napokon su mladi i njihovi roditelji zaista prepoznali koliko zanati, ručni rad, majstorstvo kao i usavršavanje mogu pridonijeti dobrom životu. Za mlade se ispostavilo da im ovakva vrsta odabira srednje škole donosi samostalnost i prosperitet. 

Pozitivnom trendu pomogli su i obrtnici koji su svjesni problema manjka domaćih radnika i uvoza stranih radnika pa pomažu mentoriranjem i naukovanjem te zadržavanjem svojih naučnika. 

Iako nitko nije očekivao ovakav preokret na prvom upisnom roku, rast broja upisanih ipak je tek u blagom porastu i opet uviđamo da jedino zajedno i ustrajnošću možemo utjecati na pozitivne promjene. Obrtnička komora Zagreb i obrtnici Zagreba i Zagrebačke županije neprestano upozoravaju uz njih jednake napore treba uložiti Ministarstvo obrazovanja te upis učenika uskladiti s potrebama gospodarstva. Nas veseli porast budućih obrazovanih obrtnika koji će se nastaviti nadamo se i na jesenskom upisnom roku te godinama koje dolaze. Vaš Mravac Plavac