Što uvođenje eura znači za obrtnike u pozitivnom smislu?

Iako smo s pripremama počeli već u kolovozu, ovih je dana glavna tema među obrtnicima uvođenje eura kao službene valute i osnovana bojazan od još većih cijena, ali i kazni zbog propusta koji se mogu dogoditi i zbog neznanja.

OKZ kao i HOK stoga su na vrijeme krenuli s edukacijama obrtnika i potpunom podrškom za sva pitanja vezana uz prelazak na euro. Prvenstveno su organizirane online edukacije za pripremu obrtnika za dvojno iskazivanje cijena, a nakon toga i fizičke u Zagrebu i Jastrebarskom za obrtnike zagrebačke županije. Sažetak pravila i propisa najbolje je provjeriti u dokumentu pripremljenom za obrtnike, kojeg možete pročitati klikom na poveznicu OVDJE, a za dodatna pitanja i OKZ i HOK ostavili su otvorene svoje mail adrese za kontakt. Ukoliko bude potrebe nastavit će se i fizičke edukacije. 

Kao i svaku drugu novu stvar građani, obrtnici i poduzetnici prvenstveno prihvaćaju s negodovanjem i analizom onoga što će negativnog euro donijeti obrtnicima, zato ćemo se suprotno trendu usredotočiti na ono što će nam uvođenje europske valute donijeti pozitivnog.

Prije svega povećanje cijena nije uvjetovano prelaskom na drugu valutu, nego energetskom krizom i ratom Ukrajine i Rusije, te kao posljedica covid pandemije. No ponovno su u pripremi paketi mjera koji bi trebali “zakrpati” znatno povećanje režija kod obrtnika. Do kada; čak i najstručniji financijski stručnjaci ne usuđuju se prognozirati. 

I dok u glavama od početka rujna neprestano preračunavamo, još godinu dana imamo da se zaista naviknemo na jednu valutu. Nećemo se lagati, važno je preživjeti zimu i biti još jednom strpljiv s neizvjesnom dinamikom inflacije i poslovanja u kojem živimo. Također pripazite da ne upadnete u iluziju novčane percepcije i zaokruživanja iznosa, jer jedan euro iako je samo jedna kovanica i dalje iznosi 7,5 kuna.  Kako su Hrvati ranije voljeli štedjeti i preračunavati u “markama” tako već godinama stvarnu vrijednost računaju u eurima. Promjena zapravo nije takva kakvom se svim narodima u Europi na prvu činilo. 

Neke od pozitivnih promjena koje bismo trebali doživjeti u sljedećoj godini, a koje su zaista bitne odnose se na kredite. Iako banke imaju najveće troškove prilikom ove tranzicije sa sigurnošću se očekuju niže kamatne stope na kredite (nekretnine, automobile…), jer se eurom smanjuje i rizik za banke, ali i za nas koji smo bili svjesni valutne nestabilnosti. Za obrtnike koji rade s inozemstvom i nabavljaju sirovine iz EU smanjit će se troškovi izvoza i uvoza i troškovi će biti transparentniji. 

Hrvatska će postati atraktivnija i za ulagače i za turiste, a i jedni i drugi bitni su za naše obrte i širenje obrtničke ponude u Europi. Nestat će troškovi konverzije eura, jednostavnije ćemo putovati i nećemo gubiti na vrijednosti novca zbog prodajnog tečaja. 

Iako su inspektori već krenuli u provjere HOK i OKZ svojim su upozorenjima prema Vladi utjecali da u ovom tranzicijskom periodu kao i u prva dva tjedna 2023. inspektorat treba biti savjetodavno, a ne represivno tijelo. 

I dugoročnije predviđa se da bi uvođenjem eura standard građana trebao porasti, odnosno rast plaća trebao bi biti veći od rasta cijena. U takvoj vjeri želimo vam uspješnu i što jednostavniju tranziciju!

 

Vaš Mravac Plavac