Ljubav prema obrtništvu kreće iz obitelji

Većina obrtničkih zanata potječe iz obiteljskog naslijeđa, prenoseći se kao tradicija iz naraštaja u naraštaj, kao rezultat starih i novih znanja, tehnologija i spoznaja koje u konačnici oblikuju obrtnički proizvod modernog doba. 

Zato je ovog adventa Obrtnički Advent upravo u znaku djece i obitelji. Ova nam je godina pokazala da su obrtnička zanimanja među upisnicima srednjih škola popularnija no ikada do sada i da se u strukovnim školama napokon traži mjesto više. Posao, prekvalifikacije i neprestano obrazovanje mogu znatno utjecati na zaustavljanje odlijeva mladih i radno sposobnih ljudi, a poticanje obrtništva već od rane dobi može utjecati na strukturu stanovništva i vizure nekog grada. 

I upravo takav grad, Zagreb želi opet biti. U suradnji s projektom Q`art Ilica u izloge trgovina vratiti obrtnički proizvod, a kroz suradnju s TZ grada Zagreba i Gradom Zagrebom kroz najveću gradsku turističku manifestaciju približiti obrtništvo djeci. Tako su dječje radionice ove godine dio adventskog programa u prolazu Matice hrvatskih obrtnika, uz dječje predstave i prigodne filmove i nastupe dječjih zborova. U suradnji sa zagrebačkim obrtnicima djeca u četiri adventska tjedna uče kroz igru i radost blagdana izrađivati kuglice za bor i vilenjake, te ukusne kućice od medenjaka. 

Znanstveno je dokazano da djeca učeći ručne vještine poput ovih razvijaju fine motoričke sposobnosti, osjetilnu percepciju, prostorno i figurativno razmišljanje, intelektualne i kreativne sposobnosti. Roditelji pak potičući djecu na ručnu izradu umjesto kupnje gotovih predmeta odgajaju samostalnost, organiziranost, točnost i kulturu rada.

Dok djeca izrađuju svoje prve rukotvorine ili prate omiljene predstave, roditelji, posjetitelji, prolaznici, turisti u Zagreb Crafts shopu mogu kupiti ručno rađene suvenire i poklone koji su zasigurno intimniji i osobniji poklon. Pažnju nasuprot konzumerizmu razumiju naši obrtnici pa je ove godine odaziv na kupnju obrtničkih suvenira i božićnih poklona malih proizvođača zaista dobar. Unatoč krizi taj blagdanski duh osjeti se i na štandovima naših obrtnika na Trgu bana Jelačića, na Europskom trgu i Zrinjevcu, a na svakoj adventskoj lokaciji eno-gastro ponudu posjetiteljima omogućuju većinom obrtnici ugostitelji. Stvara se tako zajedništvo s posjetiteljima i sugrađanima, slavi se sloboda koja je svima nakon protekle dvije godine postala još dragocjenija. 

Naglasak je stavljen na obitelj, zajedništvo i tradiciju koju trebamo očuvati kroz buduće naraštaje baš kao i obrtništvo. Blagdani su idealno vrijeme da tu tradiciju razvijemo, a nama je dužnost da djeci ljubav prema svemu tome prenesemo. Za bolje godine pred nama, za buduće generacije obrtnika.

Vaš Mravac Plavac