Za obrtnika novog doba, za uspješnu Novu godinu!

Početak ove godine nije ukazivao na dobro razdoblje za obrtnike i obrtništvo. Iz Hrvatske se iselilo najviše radno sposobnog stanovništva od osnutka države, a nedostatak majstora svog zanata bio je osjetan u cijeloj Europi. Oporavljali smo se od pandemije, ulazili u recesiju, kupovna moć je opadala, a neizvjesnost postajala konstanta. 

Sad na kraju te iste godine kad pogledamo stvari unatrag možemo ponovno biti ponosni, jer su obrtnici našli načine i opet odgovorili na izazove vremena. 

Zbog potražnje i nedostatka radne snage porasla je cijena majstorskog rada. Obrtništvo je otvorilo put prema poduzetništvu i broj novootvorenih obrta kao i prekvalifikacija u tražena obrtnička zanimanja nastavili su rasti. 

U ovoj godini zabilježen je i najveći interes pri upisu osmaša u srednje strukovne škole u posljednjih 30 godina. U Zagrebačkoj županiji kvote za određena zanimanja nakon desetaka godina stagniranja popunjene su već u prvom upisnom roku. 

Obrtnička komora Zagreb i Hrvatska obrtnička komora uspjele su tijekom godine dobiti podršku Grada da projekti, sajmovi i kampanje koje su napravljene budu vidljive široj zajednici te tako dobiju veći odaziv građana.  

Omogućili smo polaganja za više od 30 obrtničkih zanimanja i pomoć pri strukovnoj kvalifikaciji i prekvalifikaciji. Drugim riječima, svim zainteresiranim osobama ostvarila se mogućnost za daljnje napredovanje u karijeri, kao i u predstavljanju i poslovanju diljem Europe.

Ušli smo u Schengen, stiže nam euro. I jedno i drugo trebalo bi nam donijeti rast poslovnih prilika i povećanje tržišta. 

Osim Proljetne manifestacije na Europskom trgu, zagrebački obrtnici promovirani su i na Sajmu gospodarstva u Mostaru. Hrvatska obrtnička komora uspjela je pak izboriti ujednačavanje prakse poreznih inspektora koji su represiju odlučili provoditi nad “paušalistima”. 

HOK je pokrenuo poticajnu video kampanju na Tik Toku i time se prigodnim kanalom komuniciranja obratio generacijama budućih obrtnika. Urodila je plodom i OKZ kampanja – Upoznaj struku i živi od svojih ruku.

Uspješno je provedena suradnja s Projektom Ilica i u proljetnom, jesenskom i u zimskom Adventskom izdanju s obrtnicima i njihovim proizvodima vraćen je Ilici bar u tim trenucima naslov glavne obrtničke ulice. Mladost je u tim projektima donijela potrebnu energiju te ujedinila generacije obrtnika. Građani su zbog takvoj popularizaciji obrtništva odgovorili posjetom i podrškom. 

Glavnu su ulogu ove godine obrtnici odigrali i u vizurama najvažnije zimske turističke manifestacije Advent Zagreb. Upravo su oni okusima, mirisima, suvenirima, ručnim radom, prigodnim kreativnim poklonima najbolje predstavili Zagreb posjetiteljima. Obrtnički Advent svoj program posvetio djeci i tako ih od malih nogu učio koliko sreće može donijeti stvaranje vlastitim rukama. 

U godini koju završavamo, obrtnička zanimanja napokon dobivaju protuvrijednost za svoj rad, a potencijal koji obrtnici mogu pronaći u samoodorživoj ekonomiji, primjeni “zero wastea” ili zelene energije jača je od trendova kojima nas plaše. 

Zaključujemo da će kvaliteta uvijek nadjačati kvantitetu, jer u svakom obrtničkom proizvodu i usluzi nadzire se srce. A kako kaže jedna od omiljenih rečenica bezvremenskog klasika Mali princ: “čovjek samo srcem dobro vidi”. Taj nas pogled na ovu nepredvidivu godinu iza nas jedino i zanima.

Stoga dragi naši obrtnici veselite se ovih blagdana, a mi vam od srca želimo sigurniju i uspješnu Novu godinu!Vaš Mravac Plavac