Zagrebački obrtnički sajam – najvažnije mjesto okupljanja generacija obrtnika

Nakon dvije godine stanke na Zagrebačkom Velesajmu 26. i 27. travnja održat će se osmi po redu Zagrebački obrtnički sajam, najvažniji događaj za sve one koji žele ući u svijet obrtništva ili prekvalificirati svoj talent i interes u struku. 

U međuvremenu od proglašenja pandemije (kada su bila zabranjena ovako velika okupljanja) do sada, obrtnička zanimanja ponovno su postala itekako popularna i interes za strukovne škole znatno je porastao u odnosu na prethodne godine kao i cijena rada majstora zanata zbog velike potražnje za obrtnicima na tržištu. Stoga će ovogodišnji sajam obrtništva biti centralno mjesto na kojem je moguće saznati sve o obrtničkim zanimanjima, ali i saznati suvremene metode rada u obrtničkim djelatnostima, dok će srednje strukovne škole s područja Zagrebačke županije prezentirati svoje programe i prednosti upisa baš u njihove škole. 

Najveću potražnju na prošlim upisima u srednje strukovne škole bilježi zagrebačka Obrtnička škola za zanimanja instalateri grijanja i klimatizaciju te keramičare, dok zanimanje kuhar bilježi najveći broj upisanih i raste iz godine u godinu. Nažalost još uvijek je nedovoljan interes za zanimanja poput mljekara, brodograditelja i klesara.

Nastavlja se popularizacija obrtničkih zanimanja na praktičan način prema učenicima sedmih i osmih razreda kako bi ih zainteresirali za upis nekog od obrtničkih zanimanja, a njihovim roditeljima pružili izravan kontakt da odgovore na pitanja o budućnosti njihove djece te gdje ih usmjeriti nakon osnovne škole. Gimnazija ili obrt, što će više vrijediti u tehnološkom brzom dobu u kojem se i trendovi mogu mijenjati jednako brzo?

Prekvalifikacijom je moguće ostvariti karijeru i biti konkurentan na tržištu, pa je sajam osim za osnovnoškolce odlična platforma za informiranje osoba koje se nalaze na Zavodu za zapošljavanje i koji imaju priliku prekvalifikacijom izgraditi novi poslovni put u životu. Na licu mjesta moguće je postaviti sva pitanja vezana uz ustrojstvo obrta kao poslovnog oblika, koliko je potrebno da “uspijete” i na koji način se svojim uslugama ili proizvodom istaknuti na tržištu, kako otvoriti obrt, što je to licenciranje i sl.

Cilj sajma je potaknuti zapošljavanje i samozapošljavanje. Osnažiti one koji se žele baviti određenim poslom, pružiti jednake mogućnosto i bez obzira na spol i dob te nastaviti s porukom “upoznaj struku i živi od svojih ruku!”. 

Uz organizirane posjete osnovnoškolaca, očekuje se na ovogodišnjem sajmu velika posjeta, jer osim što su nam nedostajala okupljanja “uživo”, kontakti obrtnika, izravan razgovor s ravnateljima škola i vršnjacima, iskustvo koje se prenosi na licu mjesta i razmjena tih iskustava, bez obzira na dostupnost informacija u digitalnom svijetu i dalje su najkorisniji kanal informiranja. 

Tomu u prilog govori i anketa 3000 sudionika s jednog od prethodnih sajmova prije pandemije gdje se njih čak 82 posto očitovalo je kako im je Zagrebački obrtnički sajam pomogao u odabiru budućeg zanimanja, dok je čak 73 posto anketiranih dalo sajmu najvišu ocjenu. 

Bogat i raznolik program u pripremama je i ove godine, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan. 

Vidimo se!

Vaš Mravac Plavac