Retrospektiva na ljeto 2020. – pa i što se tiče koncerata, izložbi i drugih kulturno-umjetničkih događanja možda i nije najvedrija, ali pogled na rujan unosi dašak optimizma. Na samom početku mjeseca, naime, odvija se projekt Ilica: Q'Art – jednodnevni festival koji u srcu Zagreba, zagrebačkoj Ilici, sljubljuje kulturu i umjetnost, kao i ekološku i širu društvenu svijest nizom pop-up događanja i priredbi. Današnji Q'Art, iniciran od umjetnika i istraživača Aleksandra Battiste Ilića 2000. godine, u međuvremenu izrastao u međunarodni projekt Contemporary Community Network, fokusiran je na osmišljavanje kvalitetnijeg i sadržajnijeg života zajednice, a korijene vuče u kulturnim praksama 60-ih godina 20. stoljeća. 

Eventu Q'Arta, kojem se u međuvremenu kao suorganizatorica priključila umjetnica Ivana Nikolić Popović,  ove godine pridružuje se i Obrtnička komora Zagreb sa svojim sadržajima. Uz štandove s lokalnim kulinarskim specijalitetima, vinom i koktelima, obrtnici uključeni u ponudu Zagreb Crafts Shopa, izložit će svoje proizvode i tako doprinijeti bogatoj kulturno-umjetničkoj paleti, kao i generalnom raspoloženju jesenskog Q'Arta 2020.

Budući da Q'Art apelira na odnos lokalno-globalno, važnost zajedničkog djelovanja i na najužem prostoru kako bi se društvo osvijestilo o odnosu prema prirodi kao i svojim međusobnim odnosima, čini se da nema boljeg načina da se započne jesen.

 

Vaš Mravac Plavac